Chcete se zeptat Lenky Svobodové, nutriční poradkyně?

Co jíst a pít a čemu se obloukem vyhnout. Poradna nutriční poradkyně Odlehčeme zeměkouli!® Lenky Svobodové.

Chcete se zeptat Lenky Svobodové, nutriční poradkyně?

Příspěvekod Odlehčeme zeměkouli » 22 dub 2012 17:00

Lenka Svobodová, nutriční poradkyně projektu Odlehčeme zeměkouli!®

Chcete se na něco konkrétního zeptat naší nutriční poradkyně? Pak to prosíme učiňte zde - to znamená jako odpověď v tomto tématu. Vaši zprávu však uvidí všichni ostatní. Chcete-li tedy položit dotaz tak, aby to nikdo jiný neviděl, napište Lence soukromou zprávu.
Odlehčeme zeměkouli
Administrátor
Administrátor

Re: Chcete se zeptat Lenky Svobodové, nutriční poradkyně?

Příspěvekod Breberka » 05 kvě 2012 13:27

dobrý den, ráda bych věděla, jak na přílohy...

začala jsem vařit podle kuchařek pana Havlíčka (jídlo jako životní styl I a II, hezky česky hravě a zdravě) - většina receptů, které jsme ozkoušeli nám opravdu chutnali, ale nebývá tam uvedeno množství přílohy...

kolik gramů můžu rýže (kupuji basmati nebo natural), brambor, těstovin, kuskusu atd???

je něco na co se při nákupu těchto příloh zaměřit? které jsou správné?
díky za odpověď :-)
Breberka

Příspěvekod Lenka Svobodová » 06 kvě 2012 09:15

Dobrý den, porce příloh jsou velmi individuální v závislosti na Vašich energetických potřebách a potřebách sacharidů na den...pokud mám odpovědět tzv. všeobecně - více jak 200 g těchto příloh ve vařeném stavu nezařazujte - řiďte se pocitem nasycení a porce plánujte i menší než uvedených 200 g.
Lenka Svobodová
Poradce
Poradce

Funkce: Nutriční poradkyně OZ!®

Příspěvekod Breberka » 06 kvě 2012 22:05

děkuji za odpověď - napadly mě další otázky - ono se to tak nějak vynořuje postupně v tý hlavě :-D

žijeme na sádkách, máme tedy celkem snadný přístup k čerstvým sladkovodním rybám (převážně kapr a pstruh - ikdyž s tím je už teď v teplém počasí konec, leda mražený - občas amur, štika nebo candát), ryby jíme převážně k večeři se zeleninou a kouskem pečiva v průměru tak 3x do týdne , co mě ale zajímá - je možné nahradit sladkovodními rybami ryby mořské? občas míváme teda tuňáka z konzervy, ale jinak se mi nějak do těch mořských nechce, když ty sladkovodní máme téměř neomezeně kdykoli k dispozici za minimální cenu...

a další otázka je - mám šílený odpor k luštěninám, je něco, čím bych je nahradila? jediné co pozřu je soja, ale ve formě sojového masa, to už se asi jako luštěnina nejeví, že? ještě tak hrášek přímo z lusku čerstvě vyloupnutý, ale taky o to nijak extra nestojím, mražený - následně vařený nebo z plechovky prostě nesním a různé kaše a saláty s luštěninami taky nedám :-( zkoušela jsem to xkrát, ale bohužel :(
Breberka

Příspěvekod Breberka » 07 kvě 2012 09:58

a ještě jeden dotaz :-)

manžel je myslivec, takže máme celkem přístup ke zvěřině - mně tedy chutná jen divočák a bažant, ale zeptat se chci, jestli se tohle maso slučuje se zdravou a dietní životosprávou a případně nějaký tip na jeho úpravu ;)

díky moc
Breberka

Příspěvekod Jitka » 09 kvě 2012 21:44

Dobrý den,
chci se zeptat na potravinovou pyramidu. Úplně dole v prvním patře je zařazeno pečivo (potraviny v 1. patře se mají jíst nejčastěji). Myslela jsem si, že při hubnutí nebo redukci váhy by se pečivo nemělo často jíst. Udivuje mě, že ovoce a zelenina jsou až v druhém patře. Je tedy vhodné se podle potravinové pyramidy řídit? Děkuji Vám za odpověď :)
Jitka

Příspěvekod Jitka » 10 kvě 2012 20:22

Ještě jedna otázka :)

Dají se něčím nahradit ryby? Nemám je moc ráda, takže je to pro mě trošku problém. Jedna paní mi poradila, že k večeři jsou nejvhodnější.... :(
Také bych se chtěla zeptat, co doporučujete jíst k večeři?

Děkuji Vám za odpovědi

Jitka :)
Jitka

Příspěvekod Janicak » 12 kvě 2012 20:50

Dobrý den,
I já mám prosbu na paní Lenku nebo i vás ostatní holky. Můžete prosím napsat,jak se tedy správně stravovat, co a kdy je nejvhodnější jíst a proč. Asi někde dělám chyby. Snažím se ráno posnídat např. jogurt s nízkým obsahem tuku/ne light/+bebe sušenky, nebo vločky. Na svačinu jablko, ovoce. Oběd - zeleninový nebo těstovinový salát.Odpol.svačina - racio chlebíčky se sýrem 20%,plátky šunky, někdy i nic. Na večeři salát + kuřecí maso. Jenže není to pravidelně. :( Snažím se pít šípkový,ovocný čaj, vodu, caro. Jenže druhý den třeba mám jen tři jídla a velký stres v práci, takže ani chuť na jídlo není....Ještě jednou prosím, poraďte mi, jak na to. Taky chci hubnout a naučit se správně stravovat. Nechci hubnout stresem a hladověním, to ne.
Děkuji všem, kdo zareagují.
Těším se, že mě v tom nenecháte ;)
Jana
Janicak

Příspěvekod Breberka » 12 kvě 2012 23:21

janicak - mně přijde, že jíš tedy hooooodně málo... hlavně k obědu jen salát je špatně, pokud v něm nemáš kus masa nebo tofu nebo prostě nějaký bílkoviny a i sacharidy jsou potřeba... když budeš jíst málo, budeš málo spalovat :-( nejsem odborník, ale už mi došlo, že nejíst a trápit se hlady mi nepomůže, naopak!
Breberka

Příspěvekod Lenka Svobodová » 18 kvě 2012 11:38

Breberka píše:děkuji za odpověď - napadly mě další otázky - ono se to tak nějak vynořuje postupně v tý hlavě :-D

žijeme na sádkách, máme tedy celkem snadný přístup k čerstvým sladkovodním rybám (převážně kapr a pstruh - ikdyž s tím je už teď v teplém počasí konec, leda mražený - občas amur, štika nebo candát), ryby jíme převážně k večeři se zeleninou a kouskem pečiva v průměru tak 3x do týdne , co mě ale zajímá - je možné nahradit sladkovodními rybami ryby mořské? občas míváme teda tuňáka z konzervy, ale jinak se mi nějak do těch mořských nechce, když ty sladkovodní máme téměř neomezeně kdykoli k dispozici za minimální cenu...SLADKOVODNÍ RYBA VÁM POSLOUŽÍ PO STRÁNCE BÍLKOVIN, ALE SLOŽENÍ TUKŮ JE U MOŘSKÝCH DRUHŮ LEPŠÍ

a další otázka je - mám šílený odpor k luštěninám, je něco, čím bych je nahradila? jediné co pozřu je soja, ale ve formě sojového masa, to už se asi jako luštěnina nejeví, že? ještě tak hrášek přímo z lusku čerstvě vyloupnutý, ale taky o to nijak extra nestojím, mražený - následně vařený nebo z plechovky prostě nesním a různé kaše a saláty s luštěninami taky nedám :-( zkoušela jsem to xkrát, ale bohužel :(
LUŠTĚNINY JSOU VELMI SPECIFICKÁ POTRAVINA, KTEROU SOTVA NĚČÍM NAHRADÍME, BOHUŽEL. ALE KDYŽ NA TALÍŘ DÁTE LIBOVÉ MASO A CELOZRNNOU PŘÍLOHU PLUS KVALITNÍ ROSTLINNÝ OLEJ, PRAKTICKY DOCÍLÍTE SLOŽENÍ LUŠTĚNIN PO STRÁNCE MAKRONUTRIENTŮ - SACHARIDY, BÍLKOVINY, TUKY, NIKOLIV PO STRÁNCE MIKRONUTRIENTŮ - MINERÁLNÍ LÁTKY APOD.
Lenka Svobodová
Poradce
Poradce

Funkce: Nutriční poradkyně OZ!®

Další

Zpět na Jídlo